Skip to main content

Puheterapeuteista on paikoin kova pula, ja puheterapeuttien puhelimiin kilahtaa säännöllisesti puheluita ja viestejä vanhemmilta ja läheisiltä, jotka etsivät lapselleen tai omaiselleen puheterapeuttia. Mietitkö, miten ja mistä löytää lapselle puheterapeutti? Kerron miten teille oikean puheterapeutin löytymistä voisi helpottaa ja nopeuttaa.

Kun lapselle tai aikuiselle myönnetään puheterapiaa maksusitoumuksella yksityiselle puheterapeutille, tulee puheterapeutti lähes aina etsiä itse. Olette ehkä saaneet terveydenhuollosta alueen puheterapeuttien yhteystiedoista koostuvan listan, jota käytte läpi ja koitatte etsiä puheterapeuttia, jolla olisi tilaa uusille asiakkaille. Tehtävä ei kuitenkaan aina ole helppo! Tässä muutama vinkki siitä, mitä tietoja sinun kannattaa tarjota puheterapeutille kun otat häneen yhteyttä, jotta juuri sinun lapsellesi tai läheisellesi sopiva terapeutti löytyisi mahdollisimman helposti.

Kannattaa mainita:

1.      Millaiset haasteet lapsella tai aikuisella läheisellä on

Mielestäni olisi ihanteellista, että puheterapeutilla olisi osaamista, koulutusta ja/tai erityistä kiinnostusta kuntouttaa juuri niitä vuorovaikutuksen ja kommunikaation ongelmia, joihin te haette apua, sillä silloin asiakas saa puheterapiasta parhaimman hyödyn. Kerro siis puheterapeutille millaisiin haasteisiin puheterapialla haetaan apua, jotta löytäisitte juuri teille sopivan terapeutin.

2.      Millä paikkakunnalla asutte/millä paikkakunnalla puheterapia toteutuisi

Kuntoutus, jota myös puheterapia on, painottuu tänä päivänä paljolti asiakkaan arjessa tehtävään työhön. Näin ollen yksityiset puheterapeutit tekevät työtään monesti esimerkiksi asiakkaan kotona, päiväkodissa, koulussa tai asumisyksikössä. Yksityisen puheterapeutin työ on liikkuvaa, joten liikkumisen ja aikatauluttamisen kannalta puheterapeutille on tärkeää tietää millä paikkakunnalla asutte tai millä paikkakunnalla puheterapia toteutuu (jos lapsi esim. käy päivähoidossa tai koulussa eri paikkakunnalla kuin missä asuu). Mikäli puheterapia toteutuisi vastaanottokäynteinä, on sekin tärkeää tietää, sillä puheterapeutti ei ole siellä useinkaan koko työaikaansa – koska on tien päällä asiakkaiden luona pitkin viikkoa.

3.      Kuinka monta puheterapiakertaa on myönnetty

Puheterapeuttien työviikko ja näin ollen myös kalenteri on usein hyvin täynnä, joten puheterapeutin on hyvä tietää kuinka monta kertaa puheterapiaa mahdolliselle uudelle asiakkaalle on myönnetty, jotta sen saisi mahtumaan muiden asiakaskäyntien joukkoon. Jos puheterapiaa on myönnetty kertaviikkoisesti (noin 40 kertaa / vuosi) on tilanne erilainen kuin silloin kun puheterapiaa on myönnetty harvemmin toteutettavaksi. Joskus puheterapeutilla voi olla esimerkiksi joku asiakas jo valmiiksi sellainen, joka tapaa puheterapeuttia vain joka toinen viikko, joten silloin voi olla, että hänellä olisi tilaa toiselle joka toinen viikko toteutuvalle puheterapialle. Ja toisaalta joku kertaviikkoinen kuntoutusjakso voi olla juuri päättynyt, ja puheterapeutilla on hyvin tilaa tiheämmin toteutuvalle terapialle.

4.      Miten puheterapia kustannetaan

Puheterapiaan voidaan ohjautua eri tavoin ja näin ollen maksajatahokin voi vaihdella: vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta kustantaa Kela, joskus puheterapian kustantaa oma kunta/kaupunki ja toisinaan sairaanhoitopiiri. Myös vakuutusyhtiöt voivat korvata puheterapiakäyntejä, tai puheterapiaan voi tulla itse maksaen. Yksityisillä puheterapeuteilla on yleensä sopimuksia tiettyjen tahojen kanssa puheterapiapalvelujen tuotosta, eivätkä sopimusten ulkopuoliset terapeutit aina voi ottaa sen maksajatahon asiakkaita kuntoutukseen.

5.      Muut puheterapeutit

Jos puheterapeutille, johon juuri otit yhteyttä, ei mahdu uusia asiakkaita, kysy muista. Kysy, tietävätkö he ketään kollegaa, jolla olisi tilaa uusille asiakkaille nyt tai lähitulevaisuudessa. Jos saatte jonkun nimen/nimiä, ottakaa sinne yhteyttä seuraavaksi.

Lopuksi: Muistakaa, että vaikka moni puheterapeutti ei juuri teidän soittonne aikaan pystyisi ottamaan uusia asiakkaita ja saisitte monta kieltävää vastausta putkeen, puheterapiajaksoja myös päätetään aina aika ajoin ja uusia paikkoja vapautuu. Jatkakaa siis sinnikkäästi etsintää ♥

Leave a Reply

fifteen − 6 =