Kielellisiä ideoita kesään

Kesä on täällä! Nyt on hyvä aika miettiä mitä kaikkea lapsen kanssa voi kesällä tehdä, ja miten tähän kaikkeen voisi vielä liittää vaivattomasti kielellisten taitojen vahvistamisen. Tässä muutama idea ulkoleikkeihin, kesäpuuhiin ja paikkoihin, joissa lapselle on helppo mallittaa kieltä monipuolisesti, ja joiden parissa monet lapset viihtyvät. Paikat ja tekemiset ovat joko täysin ilmaisia tai hyvin edullisia toteuttaa. Olen listannut omia suosikkisanoja, joita mallitan juuri näiden toimintojen yhteydessä lapsille, mutta keksikää toki itse lisää!

Kun mallitat sanoja toiminnan yhteydessä, oikeassa kontekstissa, lapsi liittää sanan ja sen merkityksen paremmin toisiinsa. Ja mitä tarkoitetaan mallittamisella? Mallittaminen tarkoittaa sitä, että aikuinen tarjoaa lapselle oikean muodon sanoista tai lauseista, jotka liittyvät käsillä olevaan asiaan, eli asiaan, joka on juuri sillä hetkellä tekemisen tai mielenkiinnon kohteena.

6 innostavaa kesäpuuhaa:

Hiekkaleikit

Menkää hiekkalaatikolle tai rannalle hiekkalelujen kanssa. Kaivakaa, rakentakaa, rikkokaa ja vuorotelkaa. Voitte suunnitella yhdessä mitä rakennatte ja katsoa pysyykö se kasassa. Joissakin leikkipuistoissa tai taloyhtiöiden leikkialueilla on varattu hiekkaleluja myös yhteiseen käyttöön.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: lapio, ämpäri, hiekka, kuoppa, hiekkakakku
  • Verbit: kaivaa, kaataa, kasata, tasoittaa, taputtaa, kipata, pysyy (pystyssä/kasassa)
  • Adjektiivit ja adverbit: syvä/matala (kuoppa), matala/korkea (rakennelma), märkä/kostea/kuiva (hiekka), iso/pieni (lapio, auto tms.)

 

Vesileikit

Yksinkertaisimmillaan vesileikit toteutuvat kotona ämpärin kanssa niin, että lelut pääsevät ulos kylpyyn. Jos teillä on kahluuallas tai uima-allas, voitte hyödyntää myös sitä. Vesi-ilmapallojen pumppaus, heittely ja rikkominen on myös kivaa (muistakaa kerätä roskat yhdessä pois kun lopetatte!). Harjoitelkaa oman vuoron odottamista ja vuorottelua.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: vesi/vettä, pallo, kupla, laine, lelujen nimiä
  • Verbit: kastua, roiskua, pumpata (vesi-ilmapalloa), poksahtaa, rikkoutua, rikkoa, sukeltaa, hypätä (veteen)
  • Adjektiivit ja adverbit: märkä/kuiva, iso/pieni, kylmä/lämmin, värit, ylös/alas, nopeasti

 

Leikkipuisto

Menkää joko tuttuun leikkipuistoon, tai jonnekin, jossa ette ole aiemmin käyneet. Mene lapsesi mukaan leikkimään ja juttele siitä mitä teette. Kokeilkaa ehkä jotain uutta laitetta. Miettikää yhdessä miltä se tuntui? Sanottakaa tunteita ja kehon tuntemuksia.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: keinu, liukumäki, hiekkalaatikko, kiipeilyteline
  • Verbit: keinua, laskea, liukua, kiivetä, hypätä, kaivaa, piiloutua, pyöriä
  • Adjektiivit ja adverbit: korkea/matala, ylös/alas, ympäri, kova (vauhti)

 

Jäätelökioski

Käykää jäätelökioskilla. Voitte harjoitella sitä, miten jäätelökioskilla toimitaan ja miten jäätelötilaus tehdään. Jäätelökioskilla on kiva myös vahvistaa sosiaalisia taitoja vieraiden ihmisten kanssa: lapsi voi esimerkiksi näyttää myyjälle kuvasta minkä jäätelön haluaa ja antaa rahaa myyjälle.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: jäätelö, mehu, raha, mitä makuja löytyy, lapsen lempijäätelö
  • Verbit: haluta, ostaa, maistua, sulaa, nuolla, tippua, tykätä
  • Adjektiivit ja adverbit: kylmä, iso/pieni, hyvänmakuinen, lisää, ei enempää

 

Kotieläinpuisto

Käykää kotieläinpuistossa ja ihmetelkää eri eläimiä! Havainnoikaa miltä eläimet näyttävät, miltä ne kuulostavat ja miltä ne ehkä haisevat. Miettikää mitä ne syövät, mikä on söpöin jne.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: eri eläinten nimet, eväät, kasvit
  • Verbit: ottaa kuva, syöttää, silittää, katsoa, varoa, häiritä/häiriintyä, haista
  • Adjektiivit ja adverbit: iso/pieni, karvainen, äänekäs, pelottava, söpö, (silitä/syötä) varovasti, (silitä) hitaasti

 

Aarrejahti

Menkää ulos ja etsikää ja kerätkää sieltä valitsemianne asioita, kuten erilaisia keppejä, lehtiä ja kiviä. Voitte lopuksi laskea ne ja vertailla niitä keskenään: Mikä on suurin, mikä pienin? Mikä on pisin, mikä lyhyin? Mikä on painavin, mikä kevyin? Miltä jonkin asian pinta tuntuu? Voitte lajitella niitä eri ominaisuuksien mukaan ryhmiin.

Mallita esimerkiksi näitä

  • Substantiivit: kivi, keppi, lehti, käpy, kaarna
  • Verbit: kerätä, etsiä, löytää, kantaa, laskea
  • Adjektiivit ja adverbit: kevyt/painava, iso/pieni, sileä/ryppyinen, eri värit

 

Tässä oli muutama esimerkki kesäpuuhista ja siitä, miten yhdistää sanaston ja kielellisten taitojen vahvistaminen niihin. Kesällä voi tehdä paljon muutakin, kuten mennä uimaan, kalastaa, veneillä, mökkeillä, telttailla, retkeillä, paistaa makkaraa/vaahtokarkkeja nuotiolla, piirtää katuliiduilla, pelata palloa, heitellä frisbeetä, pitää piknik, pyöräillä, lennättää leijaa… Soveltakaa näitä vinkkejä teidän perheen kesäjuttuihin!